• Týždeň boja proti drogám

          • Celý minulý týždeň sme venovali aktivitám, ktoré smerovali k prevencii drogových závislostí. 

            Vzhľadom k preukázateľným závažným dopadom drogovej závislosti, ale aj experimentálneho užívania drog na fyzické a psychické zdravie človeka je nevyhnutné venovať tejto oblasti neustále zvýšenú pozornosť.

            Každý deň sme na Edupage posielali informácie na rôzne témy súvisiace s danou problematikou. 

            Mestská polícia vykonala niekoľko preventívnych prednášok, kde cieľom každej preventívnej prednášky bolo žiakom  vysvetliť dôsledky užívania omamných a psychotropných látok, nové trendy ich šírenia a konzumácie.  Vyskúšali si aj simulátor opitosti, ale aj to, ako sa testuje prítomnosť alkoholu v tele. Žiakom sa prednášky páčili a policajtom kládli množstvo otázok. 

            Žiaci celej školy vyplnili dotazník, ktorý bol zameraný nielen na drogy, ale aj  šikanovanie, agresívne správanie a používanie internetu a mobilných telefónov. 

            Zaujímavý bol workshop o vzťahoch, ktoré ak nie sú zdravé, môžu spôsobiť aj utiekanie sa k návykovým látkam. 

            Našim cieľom počas celého týždňa bolo žiakom priblížiť a zdôrazniť aké škodlivé je užívanie akejkoľvek návykovej látky a to nemusí byť nelegálna droga. Stačí, že sú to cigarety, či alkohol. 

            Našim žiakom prajeme hlavne, aby boli rozumní natoľko, aby si neničili to najcennejšie, čo majú, a to je zdravie......

             

            A na záver motto:

            Najväčšou drogou by mali byť život a láska......

          • GAUDEAMUS

          • Výber vysokej školy je jedným z najdôležitejších, ale zároveň najťažších rozhodnutí.Preto sme so 4.B navštívili veľtrh VŠ GAUDEAMUS v Košiciach a predtým aj v Bratislave. Zúčastnili sme sa niekoľkých prednášok, prešli sme stánky s konkrétnymi fakultami. Získali sme množstvo nových informácií a veríme, že to žiakom uľahčí ich rozhodovanie.

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Jesenný november býva každoročne mesiacom školských kôl jazykových olympiád. Nebolo tomu inak ani tento rok. 21. 11. 2023 sa konalo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. 11 študentov z jednotlivých tried preukázalo svoje vedomosti v písomnom teste a ústnom prejave.

            Umiestnenie študentov v školskom kole oanj:

            1. Veronika Vantrobová – 4.A – postupuje na okresné kolo oanj
            2. Filip Bodnár – 3.A
            3. Vladyslava Isaieva – 1.A

            Ďakujeme všetkým za účasť, víťazom blahoželáme a tešíme sa na Vás budúci školský rok!    PKj

          • OCENENIE DARCOV KRVI

          • Neopísateľný pocit hrdosti premohol nás, kolegov SOŠ vo Svite, keď sme blahoželali našim dvom skvelým kolegom. Majke, zlatej darkyni života a Števovi, diamantovému hrdinovi darovania krvi. Obaja pravidelne vykonávajú záslužnú činnosť. Darujú krv, nenahraditeľnú tekutinu. Kolegyňa Mária Ďurašová získala zlatú Janského plaketu ( odberov krvi). Kolega Štefan Olexa bol ocenený diamantovou Jánskeho plaketou ( odberov krvi). Medzi sebou máme aj ďalších úspešných dobrovoľných darcov krvi, ktorí nezaháľajú a pomáhajú tým nenahraditeľným, svojou krvou. Zo srdca ďakujeme a blahoželáme!

          • Exkurzia popradských tlačiarní

          • Maturita sa nezadržateľne blíži, a preto žiaci 4.B triedy odboru operátor tlače si boli svoje teoretické vedomosti upevniť praktickými ukážkami návštevou niektorých popradských tlačiarní. Ďakujeme za pútavý a praktický odborný výklad pána Földeša z popradskej tlačiarne a zamestnankýň Podtatranu.

          • READYCON SLOVENSKO 2023

          • Už tretí ročník tejto online aktivity, ktorá je zameraná na prípravu na budúci svet práce a podporu plynulého prechodu od školských lavíc k zmysluplnej pracovnej pozícii sme absolvovali 21.11.2023. Z odborných relácii sme si zvolili – TRENDY V INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÁCH a TRENDY V MÉDIÁCH, MARKETINGU A MANAŽMENTE.  V prvej skupine nás zaujala problematika Národnej diaľničnej spoločnosti, či softvér v robotike  a v samojazdiacich autách. V druhej skupine to boli témy projektového manažmentu, či prezentácia influencera Honzu Vohralíka z Českej republiky. Ďakujeme za jedinečný online zážitok!

          • Bubnovačka 2023

          • Už po desiatykrát sme sa zapojili do akcie "BUBNOVAČKA". Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“, upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomína potrebu včasnej prevencie v spoločnosti. 

            S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka. Násilie na deťoch je tu, je okolo nás, aj keď ho často nevnímame, nevidíme. Je dôležité deti vnímať a počúvať viac, je dôležité deťom veriť. Práve preto od roku 2014 vždy v novembri sa organizuje celoslovenská Bubnovačka. 

            PREČO NOVEMBER?

            November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa:

            18. november je Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním

            19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí 

            20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa. 

            Práve preto si organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili práve 20. november za deň, kedy BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ.

             

            Sme radi, že sme sa zapojili a tešíme sa o rok!

          • Exkurzia odboru mechanik opravár

          • Dňa 16.11.2023 sa žiaci 2.D triedu odboru mechanik opravár zúčastnili exkurzie vo firmách Strojchem s.r.o. a Chemosvit Fólie s.r.o. Obsahom tejto exkurzie bolo spojenie teoretických vedomosti v oblasti trieskového obrábania kovov s výrobnou praxou v podnikoch, kde žiaci videli prácu na frézovacích strojoch a sústruhoch priamo vo výrobnom procese.

          • Návšteva galérie

          • 15.11. sa priaznivci vytvarneho umenia stretli v Galérii ak. maliara Igora Pančuka v Poprade. Ochotne nám predviedol výsledky svojej tvorivosti, oboznámil nás s jej  zmyslom a formami,  cez obrazy sme vstupovali do jedinečného a inšpirujúceho sveta farieb a fantázie.  Inšpirujúce. Ďakujeme.

          • Medzinárodný deň študentstva

          • 17.november je Dňom boja za slobodu a demokraciu, no netreba zabudnúť, že je predovšetkým Medzinárodným dňom študentstva. Je oslavou študentov, ktorí sú považovaní za predpoklad rozvoja spoločnosti.

            "Vzdelanie nie je samozrejmosťou!"

            Týmto mottom sme otvorili workshop pri príležitosti Dňa študentstva. Priblížili sme si vzdelávanie od antiky po súčasnosť. Tvorivou výzvou ŽIAK a UČITEĽ 21. storočia sme oslávili tento výnimočný deň.

          • Daruj krv - daruj život

          • S týmto heslom sme sa v pondelok ráno vydali odhodlane na mobilný odber krvi na ZŠ Komenského vo Svite, aby sme sa podelili o naše "zlato" v žilách. Príjemný pocit, ktorý v nás ostal po tomto dobrom skutku, želáme raz zažiť každému z vás. 

            Aj v pondelok sme pokračovali s dobrovoľníctvom. Prvého odberu krvi sa v odbernom mieste NTS v Poprade zúčastnili ďalší žiaci, ktorí dosiahli vek 18 rokov. Prvotné obavy, či prejdú rozborom vzorky krvi k ďalšiemu odberu u niektorých vystriedala radosť, u iných čiastočné sklamanie. Tým, ktorí darovali tú najcennejšiu tekutinu blahoželám a dúfam že budú pokračovať v darovaní krvi čo najdlhšie v dobrom zdraví. ​​​​​​​

          • Futsal

          • Máme za sebou ďalšiu športovú súťaž. Tentokrát to bol futsal chlapcov. V našej trojčlennej skupine sme sa stretli s družstvom usporiadateľskej školy, Športovou školou Poprad, s ktorou sme prehrali vysokým rozdielom. V druhom zápase so Súkromnou SOŠ z Popradu - Veľkej bola hra vyrovnaná. V zápase sme síce vyhrávali, ale nakoniec sme ho prehrali 2:1. Do finálovej časti sme sa síce neprebojovali, ale mladých hráčov máme v škole dosť a snáď sa nám to podarí o rok.

          • Stand by me 

          • Vo štvrtok 9.11.2023 našu školu navštívila mentorka projektu Stand by me, ktorý je určený na podporu ukrajinských žiakov. Je zastrešovaný programom Dofe, ktorý naši žiaci dobre poznajú. 

            O čo ide??

            Stand by Me je medzinárodný projekt, v ktorom prepájame mladých ľudí z Ukrajiny so slovenskými rovesníkmi na školách a v organizáciách, ktoré pracujú s mladými ľuďmi. Okrem Slovenska projekt úspešne funguje v Českej republike a v Rumunsku. 
            Hlavným cieľom projektu je, aby mladí ľudia, ktorí museli utiecť pred vojnou, nepremárnili svoj potenciál, našli si kamarátov medzi slovenskými Dofákmi a zmysluplne trávili svoj voľný čas. 
            Mladí ľudia spolu športujú, rozvíjajú svoj talent a robia veci, ktoré ich bavia a majú zmysel. My ich za to odmeníme medzinárodne uznávaným certifikátom DofE a Stand by Me.

            Hlavným cieľom projektu je, že ukrajinský žiak si nájde tzv. Buddyho (kamoša spoločníka) medzi slovenskými žiakmi a spoločne trávia čas, pričom spoločne pracujú na mini projekte. Nič náročné :) . Preto sa obraciame na žiakov s prosbou, aby sa zapojili do projektu a podporili tak našich spolužiakov z Ukrajiny. 

            Tipy na mini projekt 

            Učenie a príprava na maturitu
            Spoznávanie mesta cez 10-tisic krokov týždenne
            Raz týždenne beh, basketbal, futbal alebo iný šport
            Vytvorenie CV a hľadanie brigády
            Dobrovoľníctvo pre komunitu či školu
            Mapovanie top kaviarní v meste
            Učenie sa slovenčiny či ukrajinčiny......

             

            Pomáhať si je ľudské, buďme preto ľuďmi......

            Ak sa chceš zapojiť oslov vedúcich Dofe: M. Rodáková, E. Čižik, A. Langsfeldová a K. Knapčíková 

            Mentorky Stand by me: I. Hájovská, P. Križanová, P. Niedobová

            alebo klikni na link a zapíš sa sám: 

            https://www.dofe.sk/stand-by-me

          • Náš žiak zažiaril na doskách prešovského divadla

          • So zatajeným dychom sme v piatok v prešovskom divadle sledovali predstavenie Peter a Lucia - Mladí proti vojne, v ktorom hral hlavnú úlohu náš nesmierne talentovaný spolužiak Dominik Kurňava zo 4.A. Svoju úlohu zahral bravúrne a všetci sme boli na neho veľmi hrdí. Okrem umeleckého zážitku táto hra prináša dôležité posolstvo mladej generácie celému svetu:  „Nechceme vojnu! Už nikdy viac!"

            Úspech nášho žiaka Dominika prišla oceniť aj primátorka mesta Svit Ing. Dáša Vojsovičová. 

          • ​​​​​​​Košický MATBOJ

          • V piatok pred prázdninami sa žiaci Dominik Kurňava, Marek Cerva, Adam Chovanec a Denis Ivan zúčastnili veľmi náročnej matematickej súťaže MATBOJ v Košiciach.  V konkurencii takmer 50 tímov prevažne z gymnázií z celého Slovenska sa síce neumiestnili podľa svojich predstáv, ale verím, že na podobné matematické súťaže nezanevrú.  

          • Plavecký výcvik

          • Žiaci našej školy sa zúčastnili plaveckého výcviku v  Mestskej krytej plavárni vo Svite. Výcviku sa zúčastnili žiaci druhého ročníka z tried 2.A, 2.B a 2.C.Žiaci boli na začiatku výcviku oboznámení s BOZP a s prevádzkovým poriadkom Mestskej krytej plavárne. Plavecký výcvikový kurz je súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov stredných škôl ako kurz pohybových aktivít v prírode pre žiakov druhého ročníka. Tento kurz sme využili na nácvik a zdokonaľovanie základných plaveckých štýlov, žiaci si vyskúšali plávanie v rôznych plaveckých štýloch, zároveň si vo vode zmerali svoje plavecké schopnosti v individuálnom preteku a tiež v štafete.

            Plávanie je jednou z najvhodnejších pohybových aktivít, ktoré zvyšuje pohybovú zdatnosť, disciplinovanosť, samostatnosť. Blahodárne pôsobí na kardiovaskulárne zdravie, spevnenie svalov celého tela a zlepšuje imunitu aj spánok. A hlavne  to môže byť aj veľká zábava. Hry vo vode nesmeli chýbať.Na záver konštatujeme, že v priebehu celého výcviku nedošlo k žiadnemu zraneniu a plavecký výcvik splnil stanovený cieľ.

          • Poďakovanie

          • Vedenie SOŠP J. A. Baťu ďakuje podniku BARGERTEX, Kpt. Nálepku 5, 059 21 Svit a jej majiteľovi Milanovi Bargerovi za darovaný material na odborný výcvik pre žiakov odboru krajčír/-ka. Material bude využitý pri výchovno vzdelávacom procese, ale tiež na výrobu darčekových predmetov pre seniorov v DOS a pre deti z detských domovov.

            S vďakou zamestnanci SOŠP J. A. Baťu

          • Regionálne stretnutie GLOBE pre Európu a Euráziu 2023

          • Súčasťou tohtoročného Regionálneho stretnutia GLOBE v Rige boli aj naše dve učiteľky - Martina Gánovská a Adriana Mlynská. Toto podujatie spojilo pedagógov, vedcov a nadšencov pre životné prostredie z 24 krajín Európy a Eurázie, aby sme diskutovali o tom, ako môžeme pozitívne ovplyvniť naše životné prostredie.

            Workshopy a tréningy boli plné nápadov a inšpirácie. Venovali sme sa témam ako výskum úrodnosti pôdy pomocou dážďoviek, biomimikry, monitoring kvality vzduchu, diaľkový prieskum Zeme a iné.

            Misia The GLOBE Program, ktorá podporuje výskum životného prostredia vedený študentmi a globálnu spoluprácu, je naozaj obdivuhodná.

          • Sadenie stromčekov

          • Dňa 19.10. 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili sadenia stromčekov v neďalekej Podskalke. Chladné októbrové počasie nás neodradilo od sadenia stromčekov v prírode. Pod dohľadom odborníkov na sadenie sme sa sami pustili do sadenia buku a jedle. Počas prestávky nás čakal horúci čaj, ktorý sa k chladnému počasiu dobre hodil. Celé sadenie bolo pre nás veľmi inšpiratívne a poučné aj do budúcnosti a sme veľmi radi že sme sa do tejto akcie mohli zapojiť. (Kristína Knapčíková, 2.A)

          • Imatrikulácia

          • Tešíme sa, že prváci sú už niekoľko dní, hodín či skoro druhý mesiac školského roka 2023/2024 súčasťou našej školskej rodiny. Ich právoplatnosť sme sa rozhodli potvrdiť imatrikuláciou – pasovaním do cechu študentov. Krásne zaodetí v pyžamách sme si urobili príjemnú súťaživú pyžamovú zábavu. Počas nej museli prváci preukázať svojho kreatívneho ducha a splniť niekoľko zadaných úloh. Aj s pomocou svojich statočných triednych učiteľov boli žiaci  veľmi šikovní a užívali si pyžamovú „párty“ naplno. Prváci svojou usilovnosťou a odvahou potvrdili oficiálne členstvo v spoločenstve žiakov našej školy. Pyžamová atmosféra bola umocnená aj imatrikuláciou 5 nováčikov z radov nášho pedagogického zboru. Takisto sa v pyžamových „róbach“ zhostili im danej úlohy. Naši vyučujúci svojím nadšením a húževnatosťou dokázali tiež svoju výnimočnosť a právoplatnosť v našom školskom zväzku. Vďaka nášmu školskému parlamentu, skvelým pyžamovým asistentkám a asistentom mala imatrikulácia výnimočný nádych.