• Študentská vedecká konferencia

          • 24. celoslovenská študentská vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou - Chémia a technológie pre život sa konala 23.11. na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU. Je to platforma na podporu vedeckej práce a zdieľania kreatívnych myšlienok talentovaných študentov.
            Pre stredoškolských študentov bola určená posterová sekcia, do ktorej sa zapojilo 11 stredných škôl. Našu školu zastupovala žiačka 4.A Klára Lačná, ktorá prezentovala prácu Zelená
            imunita. Odborná komisia pochválila zaujímavú tému a spracovanie. Potešilo nás aj stretnutie s našimi absolventami.

          • Okresné kolo v bedmintone

          • V novom formáte sa uskutočnilo okresné kolo žiačok v bedmintone, keď v školskom družstve môžu byť až tri pretekárky. Sára, Timea a Tamara súťažili v konkurencii 10 družstiev, čo v histórii školských športových súťaží bol najväčší počet družstiev v bedmintone.

          • Okresné kolo v basketbale

          • Po niekoľkých rokoch sa nám podarilo zostaviť družstvo dievčat a zúčastniť sa okresného kola. Narazili sme na silných súperov, ale dievčatá sa v každom stretnutí snažili podať čo najlepší výkon. Obsadili sme 4. miesto.

          • Finančná sloboda

          • Sporenie, poistenie, investovanie, vkladové listy - pojmy, ktoré síce z bežnej praxe poznáme, ale rozumieme im?  Pre lepšie pochopenie finančnej reality sme my, žiaci 2.B triedy, dnešný deň 8.11.2022 venovali finančnému vzdelávaniu. Pani Salanciová z OVB Allfinanz Slovensko a.s. nám v hre FINANČNÁ SLOBODA ukázala realitu finančného trhu. Zábavným spôsobom poukázala na nepredvídateľné okolnosti a  nečakané udalosti, ktoré nás môžu v živote postretnúť. A preto je dôležité byť FINANČNE GRAMOTNÝM, aby sme zvládli nástrahy finančného trhu, s ktorými sa môžeme v živote stretnúť. Ďakujeme!

          • Deň knižníc

          • Vedeli by ste si predstaviť život bez kníh? Mnohé napísali ľudia, ktorí tu už nie sú mnoho storočí, ale prostredníctvom ich diel máme pocit, akoby nikdy neodišli. Preto sme sa opäť po roku zapojili do príprav Medzinárodného dňa knižníc. Vďaka našim žiakom sa kniha stala na pár hodín učiteľom, spoločníkom a príjemným kamarátom. Študenti si pripravili pre svojich spolužiakov netradičnú výučbu literatúry. Previedli ich jednotlivými dielňami (napr. dielňou tvorivosti, ovocia zo Sadu Janka Kráľa, dielňou rýchlych prstov, bystrých Angličanov, ...) , na ktorých súťažili, riešili, ale aj sa zábavnou formou poúčali. Cieľ akcie sa zúročil v skupinkách žiakov, v ktorých si študenti vzájomne pomáhali, radili sa, navigovali a predovšetkým tvorili. Samotná práca sa nezaobišla bez smiechu, vtipkovania i šantenia. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohto podujatia.

          • READYCON Slovensko 2022

          • Aký bude trh práce v budúcnosti? Aké budú scenáre a trendy budúcnosti trhu? Ako sa uplatniť na rýchlo sa meniacom pracovnom trhu?
            To boli témy online konferencie READYCON Slovensko 2022, ktorej sa zúčastnili žiaci 4.B. Cieľom vysielania bolo poskytnúť stredoškolákom informácie, ktoré nám pomôžu uplatniť sa na rýchle meniacom sa trhu. Víziou online podujatia je pomôcť nám, budúcim maturantom, k plynulému prechodu od školskej lavice k zmysluplnej kariére. Druhú časť aktivity sme si vyberali z ponuky odborných relácií, nás zaujali financie. V tejto časti sme riešili kryptomenu, poisťovníctvo v praxi, digitalizáciu najväčšej banky na Slovensku. Sme radi, že sme sa mohli zúčastniť takejto konferencie, odnášame si informácie, ktoré sa na vyučovaní nedozvieme.

          • Kurz pre kolégiá Zelených škôl

          • V dňoch 24.10. - 26.10. sme sa zúčastnili stretnutia členov kolégií Zelených škôl vo vzdelávacom centre Zaježová. Na stretnutí sa zúčastnilo 36 členov kolégií z 8 stredných škôl z celého Slovenska. Počas spoločných workshopov sme mali možnosť navzájom zdieľať svoje úspechy ale aj neúspechy v programe. Získali sme kopu dobrých rád a inšpirácií, ako pokračovať ďalej. Počas bohatého programu sme sa mali možnosť stretnúť a diskutovať s Erikom Balážom o našich lesoch a klíme, Standom Komínkom a Lukášom Bulkom z Fairtrade Česko a Slovensko o pestovaní kakaa a kávy a s Jurajom Rizmanom o  občianskom  aktivizme. Viac informácia môžete nájsť na facebooku J. Rizmana alebo Zelenej školy.

            A čo na účasť hovorili žiaci?

            Adam: Aktivity ma veľmi bavili, prostredie a celkovo príroda bola pekná. Zaujali ma aj niektoré nápady, ktoré sme si vymenili s inými školami. Niektoré z nich by sme mohli skúsiť aj na našej škole. Kurz ma všeobecne bavil a asi najviac sa mi páčilo v čajovni.

            Natália: V centre sa mi to páčilo, prostredie aj ubytovanie bolo veľmi pekné. Veľmi som rada, že sme sa zoznámili s inými školami a vymenili si nápady a tak sa navzájom inšpirovali. Takéto kurzy by mohli byť kľudne aj častejšie.

          • Aj schopnosti využívať svoje práva je potrebné mladých ľudí naučiť! (Simulované študentské voľby 2022)

          • “Študentské voľby sú projekt otvorený spolupráci pre každého mladého človeka s víziou slobodnej, kultúrnej a demokratickej spoločnosti, ktorú aktívne vytvárajú aj mladí ľudia. V súčasnosti Študentské voľby organizuje tím aktívnych študentiek a študentov z celého Slovenska ako samostatná organizačná zložka s právnou subjektivitou, s podporou Rady mládeže Bratislavského kraja.”

            Naša škola nevynechá žiadnu príležitosť byť aktívnym účastníkom v tomto projekte. 38% z vás  využilo aj svoje právo a zúčastnilo sa volieb aktívne.  Táto “hra” na vážne spoločenské veci nám ukázala, aké dôležité je vyjadriť svoj názor a neostať ľahostajným.  Vzájomným dialógom sme sa snažili prebúdzať záujem mladých ľudí o budúcnosť Slovenska a poskytnúť im praktickú skúsenosť o tom, ako voľby fungujú.

            A koľko škôl sa do projektu zapojilo?

            37 gymnázií, 17 stredných škôl, 2 umelecké a 2 športové školy. Študenti odovzdali spolu 27 904 hlasov. Spolu s nami hlasovalo 1407 študentov z Prešovského kraja.

            https://www.studentskevolby.sk/vysledky/

          • Inovácie pre udržateľnú budúcnosť

          • Neexistujú nekreatívni ľudia, len nedostali príležitosť k tomu, aby túto schopnosť v sebe objavili!

            Program Solve for Tomorrov s podtitulom „Poďme spoločne zlepšiť svet okolo nás“ je inovatívnym pohľadom na to, ako dať krídla svojej fantázii a súčasne pomôcť sebe aj ostatným, ako ísť ďalej vo svojich predstavách a urobiť niečo inak ako ostatní, možno oveľa lepšie.

            Seminár v podaní pani Smržovej z Junior Achievement o.p.s. nám poskytol  návod na to, akými etapami prejsť pri ceste od nápadu až po jeho realizáciu, z ktorej etapy sa radšej vrátiť, ako robiť brainstorming aj s bláznivými nápadmi, ako „vyrobiť“ prototyp nášho nápadu a akú dôležitú úlohu má testovanie už reálnych riešení.

            Kreativívne stretnutie študenti hodnotili ako prínostné a tak očakávame, že sa následne aspoň niektorí z vás zapoja do súťaže, ktorá na seminár nadväzuje.

            Ako sa prihlásiť…

            2. ročník programu Solve for Tomorrow bude prebiehať od septembra 2022 do apríla 2023.

            Prihlásenie je jednoduché - stačí do 31. 10. 2022 vyplnit prihlášku so 
            stručným popisom toho, čo vnímate ako zásadný problém vo svojom okolí, čo by ste chceli zlepšiť a prečo.

            Súťaže sa môžu zúčastniť jednotlivci aj tímy v maximálnom počte 4 študenti stredných škôl z Českej a Slovenskej republiky.

            Prihlášku nájdete na tomto linku:

            https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeqUg0eLkLMqh0Auvmp7M6fMzArT0-dNWhjcY0jL6Csx0s91g/viewform

            „Neúspech nie je opak úspechu, ale jeho súčasťou“

            Nedajte sa teda odradiť a dajte šancu každej svojej bláznivej myšlienke!

             

            Ak potrebujete s niečím poradiť, urťite ma oslovte. Na vaše nápady sa budem tešiť!  M. Sterczová

            A tu je pár vašich hodnotení:

            „Naučili sme sa ako porozumieť ľuďom – čo chcú a hlavne čo potrebujú. Naozaj to bolo zaujímavé a počné“

            „Dostali sme návod, ako pracovať s ľuďmi a vlastnými myšlienkami.“ Rišo a Miška

             

            „Zaujímavý projekt ponúkajúci veľa šancí pomôcť iným a urobiť veľké veci. Šanca zapojiť fantáziu, myseľ, využiť svoje schopnosti pre dobrú vec!“

            „Inšpirovala som sa, ako postupovať pri tvorbe nápadov a projektov, ako si vytvoriť vzťah k ľuďom a k nápadom ostatných. Ďakujem za skvelú prednášku!“ 

            G. Petriľáková

            A ešte niečo skvelé nám ostalo z tohto stretnutie...  Čarovné lietajúce kone. Tie nám budú pripomínať, že krídlam fantázie sa medze nekladú!

          • FOODATHON

          • „Jedlo nie je racionálne. Jedlo je kultúra, zvyk, túžba a identita.“

                                                                                                  Jonathan Safran Foer

            Aj malé projekty nás posúvajú dopredu!

            Takýmto bol projekt Foodathon, do ktorého sme sa tohto roku zapojili. Bol pre nás veľkou výzvou, ale aj príležitosťou premýšľať nad potrebnými riešeniami pre našu planétu. Diskutovali sme s ostatnými mladými ľuďmi z Európy a z Afriky a tím mentorov nás viedol v našich virtuálnych skupiných a dal nám cenné rady, ako našu myšlienku rozvinúť a dať jej šancu stať sa reálnym riešením!

            Jasťo, Ľubko, Samuel a Nikolas

            Tohtoročný Foodathon je po úspešnom prvom ročníku v roku 2021 druhým svojho druhu v spolupráci s EIT Food a Junior Achievement Africa.

            Iniciatíva bola spojená so Svetovým dňom výživy OSN, ako aj s COP27. Potravinový systém zahŕňa množstvo zainteresovaných strán aktívnych vo všetkých fázach hodnotového reťazca, od prvovýroby po spracovanie a transformáciu potravín, distribúciu, spotrebu a likvidáciu. Začínajúca klimatická a environmentálna kríza a vzájomne prepojené zdravotné problémy ako hlad, podvýživa a obezita si vyžadujú naliehavé zásahy.

            Aby sme priniesli nové riešenia problémov, ktorým naše potravinové systémy čelia globálne, potrebujeme silné podnikateľské a inovatívne myslenie. Preto sa spoliehame na mladú generáciu, že bude pripravená prijať tieto výzvy, aby využila túto príležitosť ukázať sa a možno sa stala ďalšou Gretou Thunbergovou.

            Sledujte našu záverečnú akciu 10. novembra a uvidíte, ako  300 študentov z Afriky a Európy príde s inovatívnymi riešeniami na zmenu nášho potravinového systému.