• Svetový deň poézie

          • Niekto srdcom, niekto umom,
            každý v SOŠke pohol rozumom.
            Na 3. hodine to veľmi iskrilo,
            ŠTÚROVČINOU to v hlavách žiakov zvonilo.
            Prváci či štvrtáci problém nemali,
            ypsilonu sa úspešne vyhýbali.
            Každý frajer na jazyku niečo mal,
            zopár poetických riadkov napísal.
            Naši žiaci sú JEDNIČKY,
            vykúzlili nádherné básničky.

          • Olympiáda finančnej gramotnosti

          • Základnou aktivitou GLOBAL MONEY WEEK bola  OLYMPIÁDY FINANČNEJ GRAMOTNOSTI. Hlavným koordinátorom tejto celosvetovej aktivity je na Slovensku NBS. Do školského kola sa dostalo 18 žiakov a výsledky sú nasledovné:

            1. miesto  - Viktória SOLČÁNIOVÁ z 1.A

            2. miesto - Samuel KICKO z 3.A

            3. miesto – Adrián PAČAJ z 1.A

            Víťazom gratulujeme!

          • GLOBAL MONEY WEEK (GMW) 20. – 26. marec 2023

          • GLOBAL MONEY WEEK je každoročná globálna kampaň na zvyšovanie informovanosti o dôležitosti finančnej gramotnosti mladých ľudí, a to už od útleho veku. Cieľom tejto celosvetovej aktivity je, aby sme boli finančne uvedomelí a postupne získavali vedomosti, zručnosti, postoje a správanie, potrebné na prijímanie správnych finančných rozhodnutí. V predchádzajúcich 10 rokoch,  počnúc rokom 2012  sa kampaň Global Money Week dostala   k viac ako 53 miliónom detí a mladých ľudí v 176 krajinách sveta.
            V týždni od 20. do 26. marca 2023 sa na mnohých miestach po celom Slovensku budú organizovať vzdelávacie aktivity pre žiakov, ale aj dospelých. Spoločným cieľom je zvýšiť povedomie o finančnej gramotnosti.
             

            Do GMW sa zapojí aj naša škola s aktivitami:

            pripravili sme nástenku o tejto celosvetovej aktivite so zaujímavými informáciami
            vo vestibule školy;

            ► v rámci celého týždňa sme pripravili zadania s finančnou problematikou. Každý deň pri nástenke na stolíku nájdete novú úlohu. Žiaci môžu samostatne, prípadne skupiny v rámci vyučovania vyriešiť zadanie, na lístok napísať správnu odpoveď  a s menom a triedou vhodiť do pripravenej schránky. Každý deň zo správnych odpovedí vylosujeme jedného výhercu, na ktorého čaká sladká odmena.

            ► OLYMPIÁDA FINANČNEJ GRAMOTNOSTI, uskutoční  stredu 22.3.2023, po veľkej prestávke, v učebni 211.

            UTOROK

            Môžeme spokojne prehlásiť, že aktivita v prvý deň bola úspešná, zapojili ste sa do riešenia prvého zadania v hojnom počte - 115 súťažiacich, z daného počtu odpovedalo správne
            23 žiakov, čo je 20 %.  Musíme vás však upozorniť na čítanie s porozumením!!!...je to dôležité aj pri finančnej gramotnosti.  Správnu odpoveď, vysvetlenie a prepočet jednotlivých odpovedí nájdete v obale na lavici. Zároveň tam nájdete aj zadanie na utorok. Do súťaženia sa môžete zapojiť aj individuálne, cez jednotlivé prestávky. Pripomínam ešte raz, čítajte s porozumením! Držíme palce!

            Výherca za pondelok je GABRIELA FÁBRYOVÁ z 1.A, srdečne gratulujeme!

            STREDA

                 Aj v stredu pokračujeme aktivitami GLOBAL MONEY WEEK, ktorej národným koordinátorom je NBS. Správna odpoveď z utorka je BANKA A, nakoľko Pavla používa smartbanking alebo platby mobilom. Podstatné rozdiely ďalších dvoch bánk sú pri poplatkoch za výber z bankomatu inej banky.

                  Do riešenia finančného zadania sa v utorok zapojilo 91 žiakov, z nich až 80 odpovedalo správne, t.j. 88 %.

            Zo správnych odpovedí sme vylosovali žiačku Yelyzavetu Kobtsevu z 1.A. Gratulujeme!

            ŠTVRTOK
            Správna odpoveď zo štvrtka: Odpoveď B)
            Vo všeobecnosti na výpočet celkovej dlžnej sumy úveru použijeme vzorec na zložené úročenie. V našom prípade, kedy je splatnosť úveru jeden rok, stačí, ak na výpočet použijeme princíp jednoduchého úročenia.
            Emil musí banke zaplatiť spolu 5 600 €, pričom požičaná suma je 5 000 €, úrok 500 € (= 5000 € x 10 %) a poplatok 100 € (= 5 000 € x 2 %).
            Do riešenia finančného zadania sa vo štvrtok zapojilo 68 žiakov, z nich až 43 žiakov odpovedalo správne, t.j. 63%.
            Zo správnych odpovedí sme vylosovali žiačku: Emily Ilenčíková z 3.B
            Sladkú odmenu si môže vyzdvihnúť u pani učiteľky Hájovskej.
            Gratulujeme!

            PIATOK
            Posledný krát sa k vám prihovárame pri príležitosti GLOBAL MONEY WEEK, ktorej národným koordinátorom je NBS. Správna odpoveď z piatka je odpoveď C)
            Opäť je dôležité čítať s porozumením a rozlišovať skratky p.a. (ročne) a p.m. (mesačne), hoci vysvetlenie skratiek sa nachádzalo v texte. Zo správnych odpovedí, ktorých bolo 38 (70 %) z celkového počtu 54 sme vylosovali ZDENKU BOMBÁROVÚ Z 2.A, gratulujeme!
            Veríme, že ste sa počas celého týždňa zabavili a niečo naučili. Už teraz sa tešíme na GLOBAL MONEY WEEK 2024!

          • Okresné kolo v basketbale

          • Posledný februárový deň priniesol po dlhej dobe úspech v basketbale stredoškolákov. Chlapci našej školy sa dostali do päťčlennej skupiny s družstvami SPŠ Poprad, Obchodná akadémia Poprad, Spojená škola D. Tatarku Poprad, SOŠ elektrotechnická Poprad - Matejovce.

            Chlapci v prvom zápase položili základ celého úspechu v turnaji, keď v predĺžení vyhrali nad SPŠ. Zvíťazili aj v druhom zápase nad OA. Tretí zápas síce prehrali, ale v tej chvíli bolo už skoro isté, že postúpia do semifinále. Stačilo zdolať družstvo SOŠE, čo sa aj podarilo. V semifinále sme sa stretli s družstvom usporiadajúcej školy SŠŠ Poprad. Tento zápas sme síce prehrali, ale boli sme si vedomí sily družstva, preto sme radšej šetrili sily do ,,malého finále" o tretie miesto. V dramatickom zápase proti Gymnáziu Kukučínova Poprad sme 5 sekúnd pred koncom prehrávali, ale po oddychovom čase a zorganizovaní útoku sa podarilo vyrovnať a dostať zápas do predĺženia. V ňom sme boli úspešnejší a tešili sa z tretieho miesta. Víťazom sa stala Spojená škola D. Tatarku a druhé miesto obsadila Stredná športová škola.

            Chlapcom blahoželáme!

          • Hlas vyzývajúci na rešpektovanie ľudských práv musí dnes znieť oveľa hlasnejšie…

          • Na tom sa zhodli všetci účastníci vzdelávaco–zážitkového podujatia, organizovaného Súkromnou strednou odbornou školou Biela voda v Kežmarku. Dnes sme veľmi radi, že sme boli pri tom a mohli sa stretnúť s osobnosťami slovenskej politiky a kultúrnych inštitúcií, ktorí svoju energiu venujú tomu, aby hlas volajúci po dodržiavaní ľudských práv nikdy neutíchol. 

            “Dnešná Rómska konferencia - Holokaust bola pre mňa veľmi poučná ale hlavne dojímava. Som veľmi rada, že som sa mohla zúčastniť a spoznať veľmi dobrých a vzdelaných ľudí. Veľmi dobre som sa cítila v škole - Biela voda Kežmarok - super učitelia, šikovní žiaci a žiačky.

            A čo sa týka holokaustu som šťastná, že ničím takým si moja komunita prechádzať nemusí!”

            Tamara

            “Chcem sa veľmi pekne poďakovať za to, že som mal tú možnosť zúčastniť sa na veľmi špecifickom dni a to Dni spomienok na Rómsky holokaust počas 2. svetovej vojny. V tento deň šlo o to, aby sme poukázali na to, ako trpeli naši rómski predkovia spolu so židovským obyvateľstvom.

            Pedagogický zbor spolu so svojimi žiakmi zo SSOŠ Biela voda  v Kežmarku si pre nás pripravili skvelú divadelnú inscenáciu – Z koncentračného tábora. Bolo to veľmi smutné a tragické čo sa dialo s našimi rómskymi predkami. Pri sledovaní tejto inscenácie som mal zimomriavky po celom tele.

            Boli pripravené aj skvelé prednášky o rómskych komunitách. Boli tam aj tradičné jedlá z rómskej kuchyne. Poďakovanie patrí najmä pani zástupkyni, ktorá spolu s pedagogickým zborom pripravila pre všetkých hostí skvelý program.

             

            Ešte raz sa chcem poďakovať mojej škole a pani učiteľke Sterczovej za to, že som mohol byť prítomný na takejto skvelej akcii. Veľa mi to dalo a priblížilo dejiny našich rómskych predkoch. Aj v budúcnosti by som sa veľmi rád zúčastňoval na takýchto akciách, aby som spoznával viac naše Rómske dejiny.”

            Ďakujem  - Palikerav

            Adam

             

          • CHÉMIA PRE ŽIVOTNÉ PROSTREDIE

          • Dňa 28. februára 2023 sa na Ústave chemických vied PF UPJŠ uskutoční podujatie zamerané na odovzdávanie učebných pomôcok na experimentálnu výučbu chémie vybraným slovenským školám, spolupracujúcim s Oddelením didaktiky chémie ÚCHV PF UPJŠ, ktoré sa zapojili do 17. ročníka projektovej súťaže organizovanej Asociáciou učiteľov chémie Rakúska – VCÖ.
            Zo Slovenska boli vybrané 3 školy, na ktorých žiaci pod vedením svojich učiteliek riešia nasledovné témy: „
            Recyklácia plastov a likvidácia plastov“  Gymnázium sv. Andreja v Ružomberku pod vedením pani učiteľky RNDr. Heleny Drobúlovej; „Ekologická likvidácia olejov a tukov“  Stredná odborná škola polytechnická J. A. Baťu vo Svite pod vedením pani učiteľky Ing. Lucie Uhrinovej a „Kozmetika“  ZŠ Laborecká 66 v Humennom pod vedením pani učiteľky Mgr. Lenky Savkovej Andrášiovej.

            Viac sa dozviete tu.

          • Ocenenie Junior Achievement Slovensko

          • JA Slovensko, n.o. oslavuje 30 rokov!

            Pri tejto príležitosti pozvala učiteľov na slávnostné podujatie - Podnikateľský tréning pedagogických pracovníkov do Žiliny, aby pre nich pripravila niekoľko workshopov s pozvanými hosťami z akademického a podnikateľského prostredia, diskusných klubov a panelové diskusie na tému – Podnikavosť a rozvoj podnikavosti v školách. Pri tomto významnom jubileu ocenila školy a jednotlivcov, ktorí sa stali súčasťou príbehu a úspechu organizácie.

            Ocenená bola aj naša škola za viac ako 20 ročnú prácu s programamiEtika v podnikaní, Zručnosti pre úspech, Online učebnica ekonómie a podnikanie, Aplikovaná ekonómia a Viac ako peniaze. Za úspechom školy stoja vždy konkrétni ľudia a v tomto prípade patrí poďakovanie vedeniu školy, učiteľom  PhDr. Ivete Hájkovskej a Paed Dr. Miriam Sterczovej a samozrejme študentom, ktorí s programami pracujú.

          • BESEDA FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ

          • Finančná gramotnosť je v dnešnej ekonomicky náročnej dobe veľmi dôležitá, preto sme sa 13.2. v rámci projektu VEĽVYSLANECTVO MLADÝCH zúčastnili besedy zameranej na sociálno-spoločenskú zodpovednosť pod názvom FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ. Pani Ing. Jana Valkučáková, MBA a pán JUDr. Branislav Stanček zo spoločnosti SWELL nás oboznámili so základnými pojmami finančnej gramotnosti, previedli nás praktickými situáciami a v závere sa dotkli aj náročnejšej a pre mladých zaujímavej témy -  kryptomeny.

            A čo povedali naši študenti o besede?

            „Práve táto beseda nás motivovala zaujímať sa viac o financie a po skončení štúdia budeme mať o zopár informácií z finančnej gramotnosti viac, čo nám uľahčí život a narábanie s peniazmi po odchode zo školy.“ Klára Lačná , 4.B

            Páčili sa mi konkrétne príklady zo života, rady ako máme začať šetriť a investovať.“ Evka Irhová, 4.B

            „Páčila sa mi otvorená komunikácia a hlavne odpovede na naše otázky, ktoré boli jasné a pochopiteľné.“ Monika Vernarecová, 4.B

          • Darujte nám 2% vašej dane

          • Vážení rodičia a priatelia školy, 

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy

            Ak ste sa rozhodli darovať 2% nám, stiahnite si tlačivo TU. ĎAKUJEME.

            Ako postupovať.

          • Bratislava - Zážitkové centrum vedy "Aurélium" a osobný prístav Bratislava

          • V dňoch 7. - 8.2.2023 skupina žiakov odboru komerčný pracovník v doprave navštívila Bratislavu. Náš program spočíval v návšteve Zážitkového centra vedy "Aurélium" a osobného prístavu Bratislava s prehliadkou lodí.

            Centrum vedy je miesto, kde sa prelína zábava s učením v duchu hesla Jána Amosa Komenského „Škola hrou“, kedy je vedecký poznatok alebo akékoľvek učivo skryté v zábavnom experimente. Centrum vedy používa neformálne metódy, vyvažuje prvky hry a vzdelávania.

            V prístave sme absolvovali prehliadku 3 lodí AVALON, VIKING a HARMÓNIA. Žiaci sa mohli porozprávať s kapitámni jednotlivých lodí o možnosti zamestnania v jednotlivých spoločnostiach prevázdkujúcich lode, ale aj možnosti štúdia v oblasiti dopravy a cestovného ruchu.

          • Súťaž v skoku do výšky

          • Učitelia telesnej výchovy zorganizovali pre žiakov školy súťaž v skoku do výšky. V kategórii dievčat súťažili 4 pretekárky, v kategórií chlapcov zase 6 súťažiacich. Radosť a prekvapenia urobili prváci. V kategórii dievčat zvíťazila Yelizaveta Kobtseva z 1.B výkonom 126 cm pred Miriam Vojtekovou z 2.A a Zdenkou Živčákovou z 3.A. U chlapcov sa stal víťazom Daniel Šoltýs z 1.C výkonom 160cm pred Frederikom Sekáčom z 1.B a Karolom Laskovským z 2.A triedy. 

          • Valentínska kvapka krvi

          • Začiatkom februára sa koná v Národnej transfúznej službe akcia k Valentínskej kvapke. Päť žiakov sa spolu s učiteľom rozhodlo darovať tú najvzácnejšiu tekutinu v Poprade, priamo na stálom mieste NTS. Traja žiaci, Nikola, Alexander a Stanislava krv darovali prvýkrát, Rasťo a Martin sa stávajú už pravidelnými darcami krvi. Štyri odbery sme venovali adresne pre pani s leukémiou. Dúfame, že jej naša krv pri liečbe pomôže.

          • Laboratórne cvičenia na STU

          • V dňoch 19.1. a 20.1.2023 sme sa so žiakmi druhého a štvrtého ročníka odboru Biotechnológia a farmakológia zúčastnili laboratórnych cvičení z organickej a fórenznej chémie na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave. Cvičenia boli v rozsahu 5 hodín, kde si naši žiaci mali možnosť vyskúšať rôzne chemické techniky, analýzy z oblasti kriminalistiky a syntetizovali nové produkty. 
            Súčasťou bola aj návšteva Prírodovedného múzea vo Viedni. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • Olympiáda v ruskom jazyku

          • Sedemnásty január bol dňom, kedy 3 žiačky školy potrápili azbuku v rámci olympiády v ruskom jazyku.  Pozostávala z dvoch častí - písomnej, aj s posluchom čítaného textu a ústnej. Najlepšie si počínala Natália Tatiana Saturyová zo 4.A. Za ňou skončili dievčatá Veronika Nahalková a Emily Ilenčíková obe z 3.B.

          • Ručná výroba kníh

          • Žiaci 1.C odboru operátor tlače sa 18. januára zúčastnili workshopu - ručná výroba kníh. Svoje teoretické vedomosti pretavili do praxe, a pod vedením lektora pána Mgr. Hricka si vytvorili svoj zápisník. Pohľad na fotky dáva tušiť, že na dielni vládla veselá a tvorivá atmosféra.

          • Ekoalarm

          • V rámci programu Eko Alarm v druhom roku zapojenia do programu žiaci 1.A, 1.B, 1..C, 2.A, 2.B, 3.A, 3.B, 4.A a 4.B našej školy absolvovali 17. januára druhú časť on-line vzdelávanie vedené lektorkou Katarínou Lepeškovou na tému "Recyklácia". Bol to už druhý z troch modulov, ktorý absolvujeme. Žiaci mali možnosť komunikovať s lektorkou pomocou tabletov, mohli hlasovať a klásť otázky.