• ✨Vieš, aká bude tvoja budúcnosť?

          • Bude presne taká, akú si ju vytvoríš. A práve teraz je čas, kedy ju môžeš meniť. Tvoj názor a skúsenosť sú pre nás dôležité. ✍️ Vyplň tento anonymný dotazník: https://forms.gle/T6sU8GjTAGJYAojn7 a staň sa človekom, ktorý mení život mladých v našom kraji k lepšiemu! 
            🦸Práve na základe informácií z dotazníkov, bude kraj schopný navrhnúť konkrétne opatrenia na ich zlepšenie. Dotazník je určený pre všetkých od 15 do 30 rokov, ktorí žijú/študujú alebo pracujú v Prešovskom kraji. 

            Prieskum realizuje v období od 23.11. do 21.12. 2021 @Rada mládeže Prešovského kraja v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom. 

            Záleží nám na tom, aby sa mladí v kraji cítili dobre. Podpor preto tento post zdieľaním, nech sa dotazník dostane k čo najširšiemu počtu mladých. Ďakujeme :)

          • Študentská firma - FAIR BUSINESS SVIT

          • Študentská firma - FAIR BUSINESS SVIT - vznikla na SOŠ vo Svite, v triede 3.B, v študijnom odbore Škola podnikania v rámci vzdelávacieho programu JA Aplikovaná ekonómia. Cieľom tohto projektu je pomôcť študentom zorientovať sa v podmienkach trhovej ekonomiky, okrem teoretických poznatkov získať aj praktické skúsenosti a zručnosť v oblasti podnikania. Zároveň, viacerí z nás, budú mať jedinečnú šancu preveriť si svoje schopnosti a predpoklady pre manažérsku činnosť. 

             

          • Informatická súťaž iBobor

          • Aj tento rok sa žiaci našej školy zapojili do medzinárodnej informatickej súťaže iBobor. Úspešne zvládnuť 15 náročných úloh zameraných na informačné a komunikačné technológie, matematické a logické myslenie, navyše v časovom limite 40 minút, nie je vôbec jednoduché. O to srdečnejšie gratulujeme úspešným riešiteľom: Dominik Kurňava 2.A trieda (percentil 97,59), Maroš Kojdiak 2.B trieda (percentil 87,41).

          • Medzinárodný deň študentstva a Deň boja za slobodu a demokraciu

          • 17. novembra oslávime DEŇ ŠTUDENTSTVA. Je to jediný deň, ktorý patrí, patril a bude patriť študentom. Je to deň, keď si študenti pripomínajú udalosti, ktoré sa odohrali v roku 1939 v Prahe. Smrť študenta Jána Opletala vytiahla 17. novembra 1939 do ulíc stovky vysokoškolákov bez rozdielu ich príslušnosti k fakulte alebo škole vôbec. Chceli sa pochodom cez mesto dôstojne rozlúčiť s medikom Jánom Opletalom. Strety s políciou a nemeckými vojakmi trvali celý deň a ich následky boli tragické. Špeciálne nemecké komandá SS prepadávali vysoké školy a internáty v Prahe, Brne a Přibrame. Nasledovali popravy bez súdu, vyše 1200 študentov odviekli do koncentračného tábora. O bleskovej protištudentskej akcii rozhodol 16. novembra 1939 v Berlíne nemecký vodca Adolf Hitler.  Pri príležitosti druhého výročia uzatvorenia českých vysokých škôl a odvlečenia študentov do koncentračného tábora sa v Londýne stretli delegácie študentov 26 národov pod záštitou prezidenta Edvarda Beneša a exilovej československej vlá­dy. V slávnostnom vyhlásení stanovili  17.november za Medzinárodný deň študentstva. V roku 1942 na zasadnutí Medzinárodného študentského zhromaždenia vo Washingtone bol 17. november potvrdený a opäť vyhlásený za Medzinárodný deň študentstva. Na akte potvrdenia sa zúčastnili delegáti študentov z 50 národov. Od roku 2001 na Slovensku 17.november slávime aj ako štátny sviatok – Deň boja za slobodu a demokraciu.

            Milí spolužiaci, novovzniknutá študentská firma FAIR BUSINESS SVIT, ktorú vytvorili študenti 3.B, odboru Škola podnikania organizuje vo štvrtok 18.11.2021 pri príležitosti DŇA ŠTUDENTSTVADEŇ BEZ SKÚŠANIA

            Ako? Ja ti to hneď prezradím...

            1. krok: Vstaň na nultú a dovaľ sa do školy!

            2. krok: Vyhrab z peňaženky 0,50 €!

            3. krok: Príď k stolíku študentskej firmy Fair Bussines Svit!

            4. krok: Prečítaj si pripravenú nástenku k Dňu študentstva

            5. krok: Vypni hruď a my ti pripneme fialovú stužku, ktorá ťa ochráni pred skúšaním!

            6. krok: Uži si leňošenie celý deň, no zároveň si pripomeň

            MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŠTUDENTSTVA

                                                                                                  Manažment š.f  FAIR BUSINESS SVIT

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • Každoročne počas tretieho novembrového týždňa, tak ako celá Európa, aj my  „bojujeme proti drogám“.  Posolstvom tejto osvety v rámci drogovej prevencie je upozorniť mladých ľudí na škodlivosť drog pre ich život, ukázať im odvrátenú stránku ich užívania a posilňovať pocit, že drogy sú zlé a dokážu búrať všetky sny. Téma drog je stále živá a hľadá si svoje cestičky aj počas pandemickej doby, kedy sú mladí ľudia psychicky zraniteľnejší a skúšajú rôzne „metódy“ na únik z reality.

            Pri tejto príležitosti sme vytvorili informačnú nástenku, ktorú nájdete vo vestibule našej školy. O spoluprácu sme požiadali aj učiteľky slovenského jazyka, ktoré so žiakmi písali úvahu na tému „ Neber drogy, budeš grogy.“ Ukážka jednej práce sa nachádza v galérii. Žiakom počas týždňa púšťame film „Katka“, ktorý je časozberný dokument o živote jednej známej českej narkomanky. Je to drsný nijak neprikrášlený príbeh jedného smutného života, ktorý mal niekoľko začiatkov a paradoxne aj koncov.

            Zrnko faktov

            Podľa dostupných údajov sú v Slovenskej republike na popredných priečkach v požívaní omamných a psychotropných látok marihuana a látok so stimulačným účinkom najmä metamfetamín. Zaznamenal sa tiež výskyt kokaínu, extázy,  hašiša  a fentanylu.

            Na východnom Slovensku vzrastá popularita novej drogy zvanej ,,HERBA“.  ,,Herba“ – droga chudobných, ako ju nazývajú môže byť akákoľvek  sušená rastlina, ktorá je postriekaná psychotropnou látkou nahradzujúcou THC. Cigareta je dostupná už za 1 euro a účinky na organizmus môžu byť fatálne. U konzumentov tejto drogy sa vyskytli sklony k samovražde, halucinácie a ťažké depresie, triaška, problémy s dýchaním.

            V zmysle definície WHO „drogová závislosť  je duševný aj telesný stav vyplývajúci zo vzájomného pôsobenia medzi živým organizmom a drogou, charakterizovaný zmenami správania a inými reakciami, ktoré vždy zahŕňajú nutkanie brať drogu buď sústavne, alebo periodicky s cieľom prežívať jej psychické účinky alebo utlmovať nepríjemný pocit z nedostatku látky.“

            Náklonnosť k tomuto nebezpečenstvu vzniká najmä v detskom a dospievajúcom veku. A práve toto obdobie je veľmi dôležité pre rozvoj zdravej osobnosti.

            Buďte rozumní a nehazardujte so svojim životom

            uvaha.pdf​​​​​​​

          • Deň knižníc

          • Dnes si málokto vie predstaviť svet, v ktorom nikto nevie čítať, či písať. História však rozpráva príbehy, kedy čítanie a písanie bolo výsadou iba pár vyvolených. Aj dnes, v 21. storočí však vo svete existujú krajiny, kde veľké skupiny ľudí nevedia čítať a písať. Ruku na srdce: „Vedeli by ste si predstaviť život bez kníh?“  Preto sa naša škola rozhodla pripraviť každoročne očakávanú akciu viažucu sa na knihy a zapojiť sa do príprav Medzinárodného dňa knižníc. Tentokrát bol hlavnou témou Pavol Országh Hviezdoslav. Spolu s ním sa stali naši žiaci na pár hodín učiteľmi a netradičnou výučbou v jednotlivých dielňach (napr. dielňa spolupráce, záhady, vnemov, dramatická dielňa, detektívna dielňa,...) sa snažili potešiť, zabaviť, ale aj poučiť svojich spolužiakov. Cieľ akcie sa zúročil v skupinkách žiakov, v ktorých si študenti vzájomne pomáhali, radili sa, navigovali a predovšetkým tvorili. Samotná práca sa nezaobišla bez smiechu, vtipkovania i šantenia. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohto podujatia.

          • Stretnutie s primátorkou

          • Dnes sme sa zúčastnili stretnutia s našou pani Primátorkou pani Ing. Dášou Vojsovičovou. Zaujímalo nás odpoveď na otázku: Aký zložitý je procses žiadania o čerpanie eurofondov a akú dlhú cestu musí prejsť mesto od podania žiadosti po moment, kedy v „kasičke mesta“ zazvonia peniažky, ktorými si obyvatelia budú môcť plniť svoje spoločné občianske sny.

            Výsledok nás skutočne prekvapil. Cestu možno prirovnať nie k prechádzke po turistickom chodníku niekde v podhorí Tatier, ale k vysokohorskej túre nad pásmom kosodreviny, kde sa potýkate aj s nepriazňou počasia, naročnosťou terénu, svojou vytrvalosťou, húževnatosťou, ale hlavne s nestrácaním nádeje, že to raz hádam dáte.

            Nuž a prečo sme pani primátorke položili takúto otázku? Dôvodov je niekoľko:

            Zaujíma nás, či aj malé mesto môže byť v procese využívania eurofondov úspešné. Chceme sa dozvedieť konkrétne informácie o už zrealizovaných projektoch. Zaujímajú nás vízie mesta do budúcna aj to, či sú občania mesta súčinní pri plánovaní budúcich projektov mesta.

            A čo plánujeme s týmito informáciami robiť? Chceme natočiť pár krátkych videí o zrealizovaných projektoch. Tak nám držte palce, aby sa nám to podarilo.