• Oznámenie o vyhlásení výberového konania na obsadenie funkcie riaditeľa/riaditeľky školy

          • Prešovský samosprávny kraj, Námestie mieru 2, Prešov, zastúpený PaedDr. Milanom Majerským, PhD., predsedom Prešovského samosprávneho kraja, v zmysle § 4 ods. (1) zákona  NR SR č. 596/2003Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a v súlade s § 5 ods. (3) zákona NR SR č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov s prihliadnutím na zákon NR SR č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

            vyhlasuje

            výberové konanie na obsadenie funkcie riaditeľa/riaditeľky

            Strednej odbornej školy polytechnickej Jana Antonína Baťu, Štefánikova 39, Svit.

             

            Výberové konania na obsadenie funkcie riaditeľa/riaditeľky školy/školského zariadenia budú realizovať rady školy/školského zariadenia.

            V prípade súhlasu predsedu samosprávneho kraja s návrhom rady školy pod č. 1 až 14. bude riaditeľ/ka vymenovaný/á do funkcie od 1. júla 2024. Pri škole pod č. 15 od 15. augusta 2024 a pri školskom zariadení pod č. 16 od 1. septembra 2024.

            Kvalifikačné predpoklady

            • ukončené vysokoškolské vzdelanie II. stupňa podľa platnej školskej legislatívy, ktorou sa ustanovujú kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné predpoklady pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov,
            • vykonanie I. atestácie, resp. jej náhrady,
            • minimálne 5 rokov pedagogickej činnosti

            Iné požiadavky

            • spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu,
            • bezúhonnosť, 
            • zdravotná spôsobilosť (telesná spôsobilosť a duševná spôsobilosť potrebná na výkon pedagogickej činnosti alebo odbornej činnosti),
            • organizačné schopnosti,
            • znalosť príslušnej legislatívy,
            • ovládanie štátneho jazyka,
            • aktívna znalosť cudzieho jazyka je vítaná.

            Forma odmeňovania

            V zmysle zákona NR SR č. 553/2003 Z.z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

            Zoznam požadovaných dokladov

            • písomná žiadosť o účasť vo výberovom konaní,
            • osobný dotazník,
            • profesijný životopis,
            • overený doklad o dosiahnutom vysokoškolskom vzdelaní II. stupňa,
            • overený doklad o absolvovaní  1. atestácie, resp. jej náhrady,
            • čestné vyhlásenie o bezúhonnosti,
            • návrh koncepcie rozvoja školy/školského zariadenia,
            • potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti vo vzťahu k výkonu činnosti vydané lekárom so špecializáciou v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo  podľa § 16 ods. (2) zákona NR SR č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov (nie staršie ako 3 mesiace),
            • písomný súhlas uchádzača na použitie osobných údajov pre potreby výberového konania podľa zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení.

            Termín a miesto podania žiadosti

            Uzávierka prihlášok je  25.  apríla 2024.

            Písomnú žiadosť o účasť vo výberovom konaní spolu s požadovanými dokladmi je potrebné doručiť na adresu:Úrad Prešovského samosprávneho kraja Odbor školstva Námestie mieru č. 2, 080 01 Prešov

            obálke s označením: NEOTVÁRAŤ: „Výberové konanie + názov a sídlo školy“.

            (Termín uzávierky žiadosti o účasť vo výberovom konaní sa považuje za dodržaný, ak bude žiadosť vrátane požadovaných dokumentov doručená v stanovený deň do 12:00 hod. do podateľne Úradu PSK alebo ak bude v stanovený deň podaná na poštovú prepravu, čo bude preukázané otlačkom poštovej pečiatky alebo doručením do elektronickej schránky Úradu PSK do 24:00 hod. stanoveného dňa; elektronické doručenie o 0:00 hod. sa považuje za oneskorené).

            Výberové konanie

            Termín a miesto výberového konania bude prihláseným uchádzačom, ktorí splnia požadované kvalifikačné predpoklady, oznámený písomne predsedom rady školy/školského zariadenia.

            Kontakt

            Kontaktná osoba: 

            • Ing. Lenka Holubová, Odbor školstva
            • tel.: +421 51 7081 721, 0911 692 725  
            • e-mail: lenka.holubova@psk.sk
          • Jedinečné divadelné predstavenie

          • Návšteva divadla je vždy kultúrny zážitok. Nebolo tomu inak ani na predstavení "Sneh nad Limbou" v Spišskom divadle. Náš jedinečný divadelný zážitok výrazne umocnilo sedenie priamo na javisku. Nielen táto priama interakcia s hercami, ale aj samotný príbeh v nás zanechali tak silný dojem, že sa nám po predstavení ani nechcelo vstávať zo stoličiek, a tak sme ešte nejakú chvíľku vstrebávali naše pocity a chválili herecké výkony.

          • Basketbal stredných škôl - okresné kolo  

          • Po 11 rokoch sa naša škola podujala zorganizovať okresné kolo v basketbale stredných škôl. Žiaci najprv hrali v základných skupinách, z ktorých víťazi postúpili do finále. Finále sa uskutočnilo 10. apríla v Iskra Aréne vo Svite, kde sme mohli byť svedkami kvalitných výkonov. Keďže sa turnaj odohrával v priestrannej hale, o divákov nebola núdza. Žiaci našej školy si veľmi radi spestrili vyučovanie o “fandenie” rovesníkom. Bola hudba, bubny a kopec hluku, tak ako to na “baskete” býva.  

            Vo finále si zahrali 4 družstvá systémom každý s každým. Hráči predvádzali slušné výkony s viac či menej prekvapivými výsledkami. Predsa len posledný zápas, v ktorom sa “pobili” Stredná športová škola s Gymnáziom D. Tatarku, bol napínavý, dynamický a sprevádzali ho veľké emócie. Nakoniec z tohto boja vzišiel víťaz a to Gymnázium Dominika Tatarku s výsledkom 41:33. Naši chlapci pod taktovkou pána uč. Čuňočku, si vybojovali krásne 3. miesto. Dôležité je, že bojovali do posledného koša a mali z hry dobrý pocit. Srdečne blahoželáme!  

            Je skvelé vidieť, že basketbal je hra, ktorá žiakov baví a spája!!! 

            Konečné poradie: 

            1. Gymnázium Dominika Tatarku Poprad 
            2. Stredná športová škola Poprad 
            3. SOŠ polytechnická J.A. Baťu Svit 
            4. SPŠ techniky a dizajnu Poprad 
          • CHEMICKÝ NÁBOJ v Bratislave

          • Dňa 12.04. sa žiaci našej školy odboru biotechnológia a farmakológia v zložení 1.-3.ročník, zúčastnili druhého kola chemickej súťaže CHEMICKÝ NÁBOJ v Bratislave. Žiaci mali možnosť vyskúšať si riešenie úloh z chémie iným spôsobom, kde zapájali hlavne logické myslenie a rýchlosť.

            Ďakujeme organizátorom ale hlavne deťom za reprezentáciu našej školy.

          • Krajské kolo chemickej olympiády v kategórii B

          • Dňa 11.4.2024 sa na našej škole uskutočnilo Krajské kolo chemickej olympiády v kategórii B určenej pre žiakov druhých ročníkov gymnázií a stredných škôl Prešovského kraja. 24 žiakov súťažilo po teoretickej stránke a vypracovalo úlohy z anorganickej a organickej chémie. Prax zameraná na analytickú chémiu obsahovala chelatometricke stanovenie vzorky bizmutu a zinku. Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom srdečne blahoželáme.

          • Spoločnosť Slovnaft u nás

          • Dňa 10.4.2024 sa žiaci 4.A triedy odboru Biotechnológia a farmakológia zúčastnili online stretnutia s predstaviteľmi spoločnosti Slovnaft a.s. Predstavili im spoločnosť Slovnaft, jeho históriu, súčasnosť a možnosti pracovných pozícií, kariérny rast a benefity,ktoré spoločnosť ponúka. Na záver prebehla diskusia s vedúcimi výrobných prevádzok a dohodnutie si termínu individuálnych návštev žiakov. Spoločnosti Slovnaft a. s. ako aj jeho manažérom srdečne ďakujeme.

          • Kritériá na prijatie žiakov do 1. ročníka

          • Kritériá na prijatie žiakov do 1. ročníka študijných a učebných odborov pre školský rok 2024/2025

            Riaditeľka Strednej odbornej školy polytechnickej Jana Antonína Baťu, Štefánikova 39, 059 21 Svit, v zmysle Zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a zákona č. 324/2012 Z.z., v zmysle Usmernenia MŠ VVaŠ SR k prijímaciemu konaniu na ŠR 2024/25, po prerokovaní pedagogickou radou 26. januára 2024 a po odsúhlasení radou školy dňa 20.3.2024 určuje tieto kritériá prijatia na štúdium do 1. ročníka študijných a učebných odborov pre školský rok 2024/25:

            Kritéria na prijatie žiakov do 1. ročníka študijných a učebných odborov pre školský rok 2024/2025

          • Mix volejbalový turnaj

          • Dňa 4.4.2024 sa naša škola zúčastnila okresného kola stredných škôl v mix volejbale za prítomnosti 9 škôl, ktoré boli rozdelené na tri skupiny, z ktorých postupovali víťazi do záverečného finále a víťaz postupoval na krajské majstrovstvá.Odohrali sme 2 zápasy v skupine a to proti Strednej športovej škole Poprad a Strednej odbornej škole hotelovej z Horného Smokovca.Športová škola nám veľa šancí nedala, ale po príjemnom výkone sme napokon prehrali 2:0. Naša chvíľa, ale prišla proti hotelovej škole, kde po tuhom boji, kde sme ukázali bojovné srdiečko a tímového ducha sme zvíťazili 2:1. Nepostúpili sme do ďalších bojov, ale príjemný pocit nám zostal a ďakujem našim chlapcom a dievčatám za predvedený výkon.Víťazom sa stala Spojená škola D. Tatarku.Gratulujeme

          • Deň s vedou

          • Dňa 27.3. sme na našej škole privítali nadšencov vedy na jedinečnom podujatí nazvanom "Deň s vedou". V rámci hry sa naši študenti ako aj žiacke tímy zo základných škôl zo Svitu presunuli cez 5 výskumných pracovísk, kde museli riešiť rôzne úlohy - ústav aplikovanej informatiky, C.S.I. kriminálka Svit, ústav experimentálnej fyziky, dielňa alchymistov a šifry pre začiatočníkov. Ako sa im to páčilo?

            "Bolo to výborné, zábavná forma učenia."

            "Super zadania a veľmi vzdelávacie. Ďakujeme."

            "Všetko bolo super, veľmi sa nám páčila informatika a chémia, bolo to veľmi zaujímavé. Na stanovišti fyzika sa nám páčilo zapájenie káblikov a svetlo."

            "Nemáme slov! Najlepšie stanovište bola fyzika. Všetci boli super a boli by sme veľmi radi, ak takéto akcie budú častejšie, pretože sa veľa zaujímavého naučíme. Ďakujeme všetkým učiteľov aj študentom, ktorí sa na tom podieľali."

            "Veľmi sa nám páčil tento spôsob, ktorým sme sa naučili nové veci zábavnou formou. Najviac sa nám páčila dielňa alchymistov a CSI kriminálka Svit."

            "Bolo to super! Najlepšie bolo ústav aplikovanej informatiky. Taktiež nás veľmi bavili šifry pre začiatočníkov."

          • H3KNI SA!

          • V našej škole sa to 21.3.2024 hemžilo influencermi, a to vďaka projektu H3KNISA.
            H3KNISA je jednoduchý a účinný koncept osvety a prevencie mladistvých a tínedžerov v
            oblasti závislostí od fajčenia, ako aj iných závislostí, ktorý si vie každá škola jednoducho
            zorganizovať vo vlastnej réžii. Je to Deň bez vyučovania plný motivujúcich workshopov v
            malých komunitách študentov s inšpiratívnymi spíkrami (influencermi), ku ktorým mladá
            generácia študentov vzhliada a sú pre nich prirodzenými autoritami či motivátormi.
            Koncepcia celodenného workshopu je postavená na moderných princípoch prevencie
            závislosti detí a mladistvých na fajčení a odporúčaniach Európskej komisie, stredoškolských
            pedagógov, ako aj samotných študentov.
            Naši žiaci si mali možnosť vybrať z naozaj pestrej škály workshopov. :
            1. Matúš Okajček ambasádor H3KNI SA – influencer To je náš Matúš – téma: sociálne siete
            a ich pozlátko
            2. Bekim / infuencer - téma: no stres – NO STRES. SHIT HAPPENS
            3. Miška a Denis / sexuálna výchova - téma: nahota a hranice súkromia v online svete
            4. Marek Mach / mladí proti fašizmu - téma: občiansky aktivitzmus a extrémizmus
            5. Simona Jurovatá / mladá za klímu – téma: Chceš byť influencer? Buď iný. Buď green!
            6. Marek Keveš / tréner – téma: Telo ako dôkaz
            7. Tatiana Kyseľová /chuť žiť – téma: kam až môže zájsť túžba po štíhlosti
            8. Maroš a Marína /psychológ a odborná poradkyňa z OZ Prima  / téma: zlozvyky, návyky
            a závislosti
            9. Rado Hoppej / Nie je túra bez Štúra - téma: Aj cestovanie po Slovensku Ti môže h3knúť
            život
            10. Filip Jovanovič a Viliam Štajgár / JOVITEP - téma: Nápad podnikať už na strednej
            11. Martin Jakubis / Haluškáreň – téma: Podnikanie - spraviť z ničoho niečo nemusí byť len
             frázou
            12. Filip Schlosser / Financopédia – téma: Všetko o financiách na strednej
            Tento projekt bol u nás už druhýkrát a veríme, že nie posledný. Žiaci boli nadšení, pretože
            zažili „iný“ vyučovací deň a dozvedeli sa nové informácie. Medzi najväčšie benefity patria:
            atraktívne témy, rovesnícky prístup, workshopy v malých komunitách, bez pedagógov a
            nenásilné zakomponovanie problematiky fajčenia.

          • EUROSCOLA opäť po rokoch…

          • „Tento projekt vyvolal veľa emócií. Pri čítaní listov som cítila hnev, smútok a bola som zmätená! Smútok za všetky obede, ktoré padli vo vojne, hnev kvôli tomu, ako pár ľudí dokáže zničiť toľko životov svojimi sebeckými túžbami.“

            Virtuálna cesta pomoci – tak sme tentokrát nazvali náš projekt, ktorý rozvíja priateľstvo, empatiu a pochopenie, učí o osobnostiach a udalostiach v Európskom parlamente, poukazuje na solidaritu nielen zo strany našej spoločnosti, ale aj zo strany Európskeho parlamentu.  

            Virtuálna cesta pomoci je obrazné pomenovanie prezentácie časovej osi, ktorá zobrazuje, ako Európska únia pomáha Ukrajine od vypuknutia vojnového konfliktu v roku 2022 a pomenúva konkrétne udalosti, ktoré sa diali a dejú. Najdôležitejšie udalosti sú chronologicky spracované na šiestich „paneloch,“ ktorých príprava nám síce dala zabrať, ale o to viac sme boli spokojní s výsledkom. A skvelá bola aj ich osobná prezentácia spojená s projekciu, diskusiou a kreatívnou prácou.

            A ako myšlienka vznikla? Vznikla z potreby poznať sa navzájom, pochopiť jeden druhého, pretože medzi nami študuje 58 ukrajinských žiakov, ktorých osudy nás nútia zamyslieť sa nad skutočnými hodnotami ľudského života, nabádajú nás k zaujatiu toho správneho občianskeho a ľudského postoja. 

            Ak chcete vedieť viac, prečítajte si o našom projekte podrobnejšie na:

            https://euroscola2024svit.blogspot.com/?view=magazine

          • GLOBAL MONEY WEEK

          • Týždeň od 18. do 24. marca 2024 sa nesie v duchu celosvetovej aktivity GLOBAL MONEY WEEK, ktorý je zameraný na zlepšenie finančnej gramotnosti nielen detí, ale aj dospelých. Odborníci na vzdelávanie, školy, neziskové organizácie a iní nadšenci finančného vzdelávania pripravili rôzne aktivity. Koordinátorom  GMW na Slovensku je Národná banka Slovenska.

            Tento rok sa nesie pod heslom CHRÁŇ SVOJE PENIAZE, ZABEZPEČ SI BUDÚCNOSŤ.

            Aj na našej škole sme pripravili aktivity:

            V PONDELOK 18.3.2024 študenti riešili  FINANČNÉ ZADANIE – problémovú úlohu.
            Na lístok napísali správnu odpoveď, meno, triedu a vhodili do pripravenej schránky. V utorok sme vylosovali zo správnych odpovedí troch výhercov:

            1. Andrii Ovcharenko 1.D
            2. Zuzana Čonková 3.D
            3. Dajana Kuľandová 2.A

            V UTOROK 19.3.2024 sme zrealizovali FINANČNÚ OLYMPIÁDU. Zástupcovia z každej triedy súťažili vo finančných vedomostiach cez aplikáciu KAHOOT. Výsledky boli nasledovné:

            1. kolo  vyhral Volodymyr Vasko z 1.B
            2. kolo vyhrala Bianka Šimová z 1.D
            3. kolo vyhral Dominik Kurňava zo 4.B
            4. kolo vyhrala Natália Zaťková z 3.A

            Po spočítaní všetkých získaných bodov zo štyroch kôl:

            1. miesto získala s počtom bodov 29 650 Viktória SOLČÁNIOVÁ z 2.A
            2. miesto získal s počtom bodov 28 773 Dominik KURŇAVA zo 4.A
            3. miesto získal s počtom bodov 28 575 Fabián KOKY z 2.D

            V STREDU 20.3.2024 sme zorganizovali besedu v 3.A a 3.B s pracovníčkami KOOPERATÍVY a.s. s Ing. Čáni a Mgr. Bendíkovou. Témou bol 2. pilier a investovanie.

            GLOBAL MONEY WEEK ukončíme citátom Tomáša Baťu:

            Kto sa naháňa za peniazmi, nikdy ich nedohoní. Robte svoju prácu lepšie než sused. Peniaze za vami pribehnú samé.“

          • Florbalový turnaj: Zážitky z boja o tretie miesto v skupine

          • Utorok 19.3. sa konal na Športovej škole v Poprade, vášnivý florbalový turnaj. Naša vlastná skúsenosť bola plná emocionálnych zvratov a nezabudnuteľných okamihov, ktoré nám pripomenuli, prečo milujeme tento šport.
             
            Naše mužstvo sa vydalo na turnaj s odhodlaním a cieľom dosiahnuť čo najlepší výsledok. 
            Po ťažkých a vyrovnaných súbojoch sme nakoniec skončili na nepostupovom tretom mieste. Hoci to nie je prvá priečka, sme hrdí na našu snahu a výkony, ktoré sme predviedli na ihrisku.
             
            Celý turnaj bol plný vzrušujúcich momentov a rivalít. Od prvých zápasov sme cítili napätie a očakávanie, čo nám priniesu nasledujúce zápasy. Každý zápas bol tvrdým bojom, kde sme museli ukázať svoje najlepšie výkony a taktiku, aby sme dosiahli úspech.
             
            V záverečnej analýze môžeme povedať, že tento florbalový turnaj bol nielen o výsledkoch, ale aj o vášni, tímovej práci a neustálom zlepšovaní sa. Tešíme sa na ďalšie podobné udalosti, kde budeme mať príležitosť ukázať našu lásku k tomuto nádhernému športu a bojovať o ešte lepšie umiestnenia.

          • Chemická olympiáda na našej škole

          • Dňa 14.3.2024 sa uskutočnilo na našej škole Okresné kolo chemickej olympiády v kategórií D určenej pre žiakov základných škôl pod záštitou Centra voľného času v Poprade. Privítali sme 20 žiakov, ktorí riešili úlohy z teoretickej chémie a praxe. Víťazom srdečne blahoželáme 

          • Celoštátne kolo chemickej olympiády

          • Najvyššia celoštátna súťaž mladých chemikov, chemická olympiáda,  tento rok oslavuje svoje 60. výročie. Vyvrcholením osláv bolo práve celoštátne kolo chemickej olympiády v kategóriách A a EF, ktoré sa konalo na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave od 6.3 - 9.3.2024.  Našu školu na základe výsledkov školského kolo reprezentovali: Tamara Orolínová, Nikolas Baďo, Veronika Vantrobová, Nina Saláková, Ľubomír Gallo zo 4.A  a Filip Bodnár z 3.A. Prvý deň súťažili v  teoretickej časti v predmetoch všeobecná a fyzikálna, organická, analytická chémia a biochémia. Praktická časť sa konala v nasledujúci deň a úlohy boli zamerané na delenie kovov  na ionexoch a chelatometrické stanovenie kovov v neznámej vzorke.  Najlepšie výsledky dosiahol Ľubomír Gallo, ktorý získal nepopulárne štvrté miesto a titul skokan súťaže, pretože sa od školského kola najviac zlepšil. Všetkým srdečne blahoželáme.

          • Školské kolo 46. ročníka SOČ je za nami.

          • Kicko Samuel zo 4.A s prácou Mikroplasty

            Zaťková Natália, Zeman Adam a Čekovská Taliana z 3.A s prácou Cesta mikroplastov mestom

            Horváthová Sabrina, Gyoriová Sofia z 2. A s prácou Zelená nie je vždy zelená

            Baďo Nikolas zo 4.A s prácou Mentol

            prezentovali svoje práce pred rovesníkmi, ktorí navodili v triede príjemnú atmosféru.  Prezentácie boli zaujímavé. Riešitelia prezentovali svoje vedomosti a snažili sa  pohotovo reagovať  na otázky z pléna.

            Nikolas Baďo pokračuje  s prácou na krajské kolo do Prešova, ktoré sa koná 26. marca v Prešove, Držíme mu päste.